Vad är det endocannabinoida systemet?

Det endocannabinoida systemet är en del av kroppens kommunikationssystem som består av olika receptorer, föreningar och enzymer. Systemet har en roll i att reglera olika kroppsfunktioner, inklusive smärta, sömn, humör och inflammation. Våra egna cannabinoider, som kallas endocannabinoider, interagerar med receptorerna i det endocannabinoida systemet och bidrar till vår hälsa samt välbefinnande. Föreningar från cannabisplantan, inklusive CBD och THC, kan också interagera med det endocannabinoida systemet.

Endocannabinoida systemet (ECS) upptäcktes först på 1990-talet som en följd av forskning på cannabis och dess effekter på kroppen. När THC, en förening i cannabis, studerades närmare, upptäcktes en rad receptorer i hjärnan som THC verkade interagera med. Dessa receptorer kallades cannabinoidreceptorer, och det endocannabinoida systemet upptäcktes som svar på forskningen om dessa receptorer och deras roll i kroppen. Sedan dess har forskningen om det endocannabinoida systemet utvecklats och vi har lärt oss mycket mer om hur det fungerar och dess möjliga användningsområden inom medicinen.

CBD-olja (som innehåller massvis med cannabinoider) verkar alltså, på liknande sätt som för de naturligt producerade cannabinoiderna, kunna stimulera det endocannabionida systemet genom att aktivera cannabinoidreceptorer. På senare tid har det dykt upp en teori som kring att vissa personer faktiskt kan lida av cannabinoidbrist något som kallas för Clinical Endocannabinoid Deficiency).

Observera! Dessa produkter är ej läkemedel och har inga medicinska effekter.